If our client wants a cottage style home that's what they're going to get. If they want a modern office then that's what we're going to deliver. Sometimes a client wants just an addition other times we're hired to work on a complete re-model of the project or at times on a new project. What's great about us is that we're affordable and offer quality service at each level.

NIIT Nehru place



Spaces Architects, New Delhi have a repertoire of projects in their portfolio that shows their versatility and passion for the profession that they have chosen for themselves. Their handling of building forms is clever, and ' treatment of interior spaces, in terms of their spatial dynamics of colours. Textures, forms, planes are also commendable.

In this project from the corporate sect, a training institute for management students, their firm's ideology about giving each space an identity, comes across clearly. The 11,000 sq. ft. area is deftly divided into zones, depending on the functional requirements; such as the training rooms, cafe, library, staff room, breakout rooms, Head office and studio. The transitional space — a corridor connecting all the various spaces — is netted in a way that relieves the sense and also adds visual appeal

Longitudinal corridor connects all the spaces, the corridor has been worked on with interesting elements with ceiling design. As one moves forward one explores new space designed differently. The ceiling which had multiple beams has been designed using square panels in the reception corridor.

Three different types of classrooms are designed wherein two having similar capacity of 36 students ,one of it having computer tables, the third type accommodating 48 students with provision of separating in two parts by use of collapsible doors. The above classroom has curved glass partition with use of film for visual break, further with use of glass gives transparency of light in the corridor connecting reception and student's area.

An office space of 11,000 SQ.FT meant for management training had dual usage of an office and classrooms with its allied facilities. The design required to segregate two spaces and at the same time take into account the common usage spaces. The plan being a rectangular has a central corridor which connects all the spaces, further recording studios and head office have been at one corner isolating it from student's area. The planning based on the stiff requirement had plan worked out on each functional details wherein only 10% space is used for circulation in form of corridor optimizing on the space

The basic colour scheme of use of blue and orange has been maintained throughout the classroom space (requirement of the client), though cafeteria and head office had a free land in terms od designing and colour combination. Cafeteria one of the highlight has a very modern look with multiple ceiling painted in pastel shades the colourful posters adds to the ambiance of the space, lighting also forms an interesting element.

Three panels continued from wall to ceiling acts as a transitional element dividing visually, semi-circular niche painted in beige (Okios paint) visually shifts the focus at the corner.

Circles forms an interesting composition connecting two spaces

Coloured flooring patterns breaks the monotony of the floor further it complements to the elements around adding to overall ambience off space.

The imperia classrooms has glass partition in front which gives a good view of classroom, the curved ceiling in the corridor is in contrast to ceiling in the reception area which helps in creating a transition. Two studios with production controls are designed at corner of the plan isolated from other areas

The end of corridor leads one to head office i.e. one corner and studio at the other to the production and studio. The brown flooring is in harmony of the curved teak ceiling above; the circular pattern connects to the circles of the door in the head office.

Head office has three centre head cabins apart from work station. Pastel shades are used to create vibrant space. Colour scheme sets it apart from other areas.

 

Publications

Let's meet up!

  • B-6/109, Lower Ground Floor , Safdarjung Enclave,New Delhi - 110029
  • 91-011-26161044, 26161045
  • 011-26161045
  • +91-9811112109