If our client wants a cottage style home that's what they're going to get. If they want a modern office then that's what we're going to deliver. Sometimes a client wants just an addition other times we're hired to work on a complete re-model of the project or at times on a new project. What's great about us is that we're affordable and offer quality service at each level.

NIIT Nipe Sector 29



BRIEF:

BPO Training Centre on two floors of 4700sq ft. has a front office with conference room and corporate office at first floor, whereas 4 classrooms and library are placed at second floor. As being a new venture the requirement of 6 classrooms were brought down to 4 and space was used as corporate office. If the concept requires as and when the business grows with demand of students in near future, with minimal cost the corporate office space can be converted into 2 classrooms.

Forms and colours:

As the users are the students of age group between 18-24 years, the whole concept and treatment has been kept very modern with the use of pastel tones.

The concept emphasizes on the multiple planes and their relationship to elements around. It is about how forms & colours correlate to each other. Even the light plays an important role in creating the ambience of the training centre. The classrooms on the second floor have a vibrant use of colors. Curved partition acts as backdrop as well as continued on ceiling defining reception area.

Furniture:

The thought process behind designing the furniture was very modern and abstract. Reception table was designed so as to make a welcoming gesture. A small idol of Lord Buddha on top of the table adds serenity and balance to the whole furniture. Even the curved backdrop seems very interesting and resonates with the furniture making it a composition as a whole. Nothing has been kept as a single entity rather everything synchronizes with the whole ambience.

The waiting area in itself is part of wall and forms a space for niche below its seat at the right corner & a place for keeping artefacts has been worked out in the left side of the wall.

Even the classroom tables have front panel which can be shifted up and down & can be adjusted as per the requirement.

FUNCTIONALITY, EFFICIENCY & FIDELITY TO CLIENT’S BRIEF:

Office area with conference and machine room is kept at first floor while classrooms are placed at second floor. All the office area like centre head and councillors are placed at one place to reduce the need for corridor. On the whole, only 10% area is given for circulation and use of maximum space is done. All the classrooms are kept on the second floor so that the noise from students can be kept out from office area.

A lot of thought process and details have been given in this project. Detailing have been done for all the partitions as well as furniture. A lot of three dimensional views were made to get the desired design. Each and every corner of this is detailed and designed with a thought. A lot of colours have been selected and added in this to give it a vibrant and youthful look.

CONTEXTUAL REFERENCE & ENVIRONMENTAL CONCERNS:

* Over 70% of the electronic equipments used are ENERGY STAR rated. The intent was to reduce the environmental impacts associated with excessive energy use.

* Water usage reduced by 30% by using waterless urinals & low flow faucets and WCs.

* Ceiling tile grid system was done with highly recycled content.

* The lights that are being used are all low heat emitting and CFL to reduce the heat generation. As well as the lights are sensor based and adds on to intelligent lighting systems.

* Use of minimal walls, so that partition panels made of medium density fibre board can be used, which  will help in saving the construction material, thus reducing the embodied energy.

* Other materials used are also energy saving, such as nylon based carpet that are completely recyclable,engineered wooden textured table top & ceiling in conference.

COHESION TO CONCEPT IN DESIGN DEVELOPMENT:

The whole design was perceived the way it has been achieved. A lot of effort had been put in designing the front office in working out the form & colour theme. Then the main task after that was to interlink those spaces to the corridor space. The light effects then add on to the whole ambience and make it a different space at different times, changing the mood by changing its tone.

SENSORIAL & SPATIAL EXPERIENCES:

The ambience of the training centre very well solves its design criteria of serving for the age group 18-25 years by its vibrant & cheerful interior. The same ambience can be switched towards a calm environment by adjusting the light effects. Even the classrooms are kept very lively by keeping the beige base with tint of yellow on it drastically changing the whole aroma.

 

Publications

Let's meet up!

  • B-6/109, Lower Ground Floor , Safdarjung Enclave,New Delhi - 110029
  • 91-011-26161044, 26161045
  • 011-26161045
  • +91-9811112109